пятница, 6 февраля 2015 г.

Перша друкована книга українського автора

    Чи знаєш ти, що 7 лютого побачила світ перша друкована книжка українського автора?
Саме 7 лютого 1483 року в Римі вийшла робота ректора Болонського університету Юрія Дрогобича «Прогностична оцінка поточного 1483 року». До нашого часу збереглося тільки два примірники цієї книги: один належить Ягеллонському університету у Кракові, другий є власністю Штутгартської бібліотеки. Ця книга є астрологічним календарем, який, на підставі взаємного розташування світил і оцінки різних небесних явищ, передбачає земні події. 
      Юрій Дрогобич (справжнє прізвище - Котермак) народився близько 1450 року в родині бідного дрогобицького ремісника. Юрій мав велике тяжіння до навчання, тож, сплативши найнижчий внесок - один грош, в 1469 році стає студентом філософського факультету Ягеллонського університету у Кракові. Продовжує своє навчання у Франції в Болонському університеті, здобувши ступінь доктора вільних мистецтв, а згодом й медицини. Астрономія і медицина були тоді тісно пов’язані між собою. Кожен лікар мусив розумітися на астрономії, щоб за розташуванням небесних світил знати найкращий час для операції, кровопускання, найкращої дії ліків. Вважали, що лікар без знання астрономії – це щось на кшталт ока, що втратило здатність бачити. 
      Праці Юрія Дрогобича були добре відомими у багатьох тогочасних країнах Європи, зокрема в Італії, Франції, Німеччині, Угорщині, Польщі. У них наведено окремі наукові дані з астрономії, географії. Зокрема, вперше подано географічні координати Львова, Дрогобича, Феодосії (Кафи), а також міст Вільно, Москва.
       


1 комментарий: