пятница, 22 ноября 2013 г.

Текст радиодиктанта-2013

В понедельник 11 ноября вся Украина писала радиодиктант. К сожалению, в КУПРИНКЕ акция не удалась из-за проблем со связью и интернетом. Но для всех желающих попробовать свои силы, предлагаю текст диктанта. Обратите внимание, что запятые и проблемные места в тексте вам придется додумывать самим. Желаю удачи!
Піонер на ниві електроніки
Втілення ідеї дальнобачення спільне колективне дітище багатьох учених і радіо()ентузіастів різних країн. Та вперше у світі створити повністю електронну систему передачі на відстань рухомого зображення і крім того навіть здійснити його практичну трансляцію пощастило лише Борисові Грабовському сину поета Павла Грабовського.
1924 року він винайшов пристрій що став основою передавальної телевізійної трубки учений змусив промінь рухатися поверхнею надчутливої металевої пластинки на яку проектувалося зображення. Незабаром наш земляк та його друзі отримали вітчизняний а потім міжнародний патент на винахід.
Минув час і 60-річний (прикметник потрібно написати словом, – «Газета») учений на превеликий подив читає в книжці У(і ї)лсона яка можливо потрапила йому до рук випадково про те що винахід зроблений ним раніше немовби()то здійснили американці. Обурений несправедливістю він розпочинає боро(т д)ьбу захищаючи не стільки особисту славу скільки пр(и і)ор(і и)тет вітчизняної науки й техніки.
Крапку в суперечках про авторство винаходу телебачення поставила ЮНЕСКО спеціалізована організація ООН із питань науки освіти культури вона юридично визнала першість за Борисом Грабовським. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий